Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is onderdeel van de kruidengeneeskunde en gebruikt de etherische olie van planten als therapeutisch onderdeel bij de behandeling. De olie werkt bij lichamelijke en psychische klachten en ondersteunt op een holistische wijze bij het zelfgenezend vermogen.

Iedere olie heeft namelijk een specifieke heilzame vibratie en deze frequentie helpt de mens om zijn innerlijke balans te corrigeren.

De essences van de planten ontstaan in de minuscule vetkliertjes in de stam, de stengel, de bladeren, bloemen, zaden en vruchten, in het hout, de wortels, de bast en de hars van bomen en planten. Iedere essence heeft een eigen karakteristieke geur en kleur.

Deze essences kunnen uit de planten worden geoogst door ze te persen of door ze te verhitten. De zuivere etherische olie ontstaat uit destillatie. Bij een behandeling van Aromatherapie is het deze unieke vibrerende energie en medicinale werking die wordt overgebracht op de te behandelen persoon.

De werking van deze vibrerende energie is gebaseerd op de Universele Wet van Aantrekkingskracht: het gelijke trekt het gelijke aan. Net als alles in de natuur hebben wij ook een eigen energieveld of aura (elke lichaamscel straalt energie uit), en in ons lichaam lopen allerlei energiebanen, die weer verbonden zijn de Aarde. We noemen die transportkanalen voor krachtige Universele Levensenergie ook wel Chi lijnen, meridianen of levenskracht lijnen. Deze kanalen kunnen door ziekte of stress verstopt of geblokkeerd raken, waardoor men onbalans ervaart. Een essentiële olie met de juiste frequentie kan zo’n blokkade dan weer opheffen. Hierdoor stroomt de levensenergie weer rijkelijk en vrij door het lichaam en herstelt onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zo draagt Aromatherapie bij aan een optimale en evenwichtige balans.

Geuren kunnen je helen.

Wat gebeurt er als je in de vroege ochtendzon in een met dauw bestreken dennenbos loopt? Wat ruik je als je diezelfde wandeling in de avond maakt? Het ruikt anders. Welke herinneringen krijg je als een zweem van jasmijn je neus bereikt, of van rozen, hyacinten, appeltaart of vers gebakken brood? Geuren roepen meteen een emotionele reactie op en je hoeft er niets voor te doen.

De reukzenuwen vormen een directe verbinding tussen de buitenlucht en de hersenen waar de geurmoleculen worden verwerkt door de hypothalamus, die een belangrijke rol speelt bij alle emotionele, reproductieve, vegetatieve, hormonale en autonome functies. Het inademen van een geur heeft dus direct invloed op ons gevoel en ons gedrag.

Toepassingsgebieden

Aromatherapie kun je op veel orgaansystemen van lichaam en geest toepassen. De meest geschikte behandelgebieden zijn de huid en het haar, de spieren en gewrichten, de spijsvertering, het urogenitale systeem, het hart en vaatstelsel, de luchtwegen en het zenuwstelsel (psychische klachten).

Aromatisch gebruik

Geur heeft invloed op je lichaam en emoties. Het stimuleert je hormonen en beïnvloedt je stofwisseling.

Voordelen van aromatisch gebruik:
Zuivert de lucht van ongewenste geuren en ziektekiemen;
Opent de luchtwegen;
Heeft een positieve invloed op je stemming, bijvoorbeeld bij boosheid of onrust.
Suggesties voor aromatisch gebruik:
Inhaleer de olie via een diffuser (gebruik 4 druppels in een verdamper);
Inhaleer de olie via je handen door een druppel olie in je handpalmen te wrijven en er een kommetje van te maken;
Doe een druppel olie op je kussen voor het slapen gaan.

Let op!

Voor het verdampen van essentiële oliën kun je het beste een laag-warmte diffuser gebruiken; deze zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie behouden blijft. Hierdoor ben je zeker van de effectiviteit van de olie.
Geur heeft invloed op je lichaam en emoties. Het stimuleert je hormonen en beïnvloedt je stofwisseling.

 

 

Diffussers in de shop Petal Diffuser

Translate »
Scroll Up