Wat doen etherische oliën in de hersenen?

Geuren beïnvloeden onze psyche, bewust maar vaker onbewust. Je neus voorziet jou de hele dag door geur-informatie. Al die informatie wordt opgeslagen in het limbische gedeelte (ons emotie verwerkingscentrum) van je hersenen. Je reukzin is de meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen.

Zodra etherische oliën aan de lucht worden blootgesteld worden ze in damp omgezet. In deze vorm adem je ze via je neus in. De binnenkant van je neus is altijd vochtig en deeltjes van de aromatische damp lossen hier in op. Je neus kan tienduizend verschillende geuren herkennen. De plaats in de hersenen waar alle geuren worden geregistreerd is met zenuwbanen verbonden met de hypothalamus en autonome zenuwstelstel. Dit maakt dat geuren (in)direct zijn betrokken bij allerlei processen in je lijf. Van de productie van hormonen en je stofwisseling tot de snelheid van je hartslag, je ademhaling, darmperistaltiek, je lichaamstemperatuur en honger. Zo maakt het ruiken van goed voedsel je hongerig, maken nare geuren je misselijk en doen andere geuren seksuele gevoelens opkomen.

Ook hebben onze hersenen een enorme invloed op de stress die we ervaren. Het is een complex systeem. Er zijn essentiële oliën die direct invloed kunnen hebben op deze stress ervaringen. Het kan heel simpel werken door wat olie te inhaleren.De werking op lichaam én geest is erg belangrijk voor algehele genezing. Essentiële oliën zijn sterker dan gedroogde kruiden, omdat ze makkelijk te doseren zijn en wel 50 tot 70 maal krachtiger werken. Zij zijn zelfs in staat om op celniveau te komen, waardoor ze niet alleen bacteriën en schimmels, maar ook virussen heel efficiënt kunnen aanpakken.

De bloed-hersenbarrière is een dik basaalmembraan en bevindt zich tussen het circulerend bloed en het vocht van de hersenen. Dit membraan zorgt dat schadelijke stoffen het hersenweefsel en de hersenvloeistof niet kunnen bereiken.

Volgens de Amerikaanse Medische Associatie (AMA) kan alleen een middel dat voorbij gaat aan de bloed-hersenbarrière, ziekten als Alzheimer, Lou Gehring, Parkinson en Multiple Sclerose genezen.

Frankinsence en Sandelhout etherische olie bevatten een chemisch bestanddeel, sesquiterpeen, wat het vermogen heeft verder te gaan dan de bloed-hersenbarrière. Hoge niveaus van sesquiterpenen helpen om de hoeveelheid zuurstof te vergroten in het limbisch systeem van de hersenen, met name rond de pijnappelklier en de hypofyse. Dit leidt tot een toenemende aanmaak van antilichamen, endorfine en neurotransmitters.

In het limbische systeem van de hersenen bevindt zich ook de amygdala, een klier die een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en oplossen van emotionele trauma’s. Deze klier reageert op onze zintuigelijke waarneming en zou je kunnen zien als een emotionele rookmelder.                 

Ontspanning en veiligheid is in basis verbonden met vertrouwde geuren (denk aan baby’s of jonge dieren die sterk reageren op de moedergeur). De meest basale vorm om de amygdala te stimuleren om weer op ‘uit’ te gaan is daarom via geur of het gevoel voor geur. Vervolgens kan de vastgehouden stress geleidelijk los gelaten worden. Dit betekent dat essentiële oliën een krachtige sleutel kunnen zijn om emotionele trauma’s te helpen loslaten.

Maar let op: de ene geur is de andere niet. Er bestaat een groot verschil tussen synthetische en natuurlijke geuren. Synthetische geuren worden in een fabriek ontwikkeld en bootsen natuurlijke geuren na. Ze zijn bedoeld om een ruimte lekker te laten ruiken, maar hebben verder geen effect op je lichaam en geest. Als het synthetisch worden nagemaakt in laboratoria, verliest het zijn essentie. Ook al is de chemische formule exact hetzelfde; het molecuul gedraagt zich niet meer zoals het natuurlijke en geeft bijwerkingen en verliest mogelijkheden om direct effect uit te oefenen op het lichaam.

Natuurlijke geuren bevatten essentiële oliën. Dit zijn de geurige bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden. Planten produceren deze bestanddelen als feromonen (signaalmoleculen) om bepaalde insecten aan te trekken (of juist af te stoten). De hoeveelheid essentiële olie die een plant produceert verschilt. Zo heb je voor één liter essentiële lavendelolie 150 (!) kilo bloeiende lavendeltoppen nodig. In tegenstelling tot synthetische diffusers, en geurkaarsen zijn de natuurlijke varianten wél heilzaam voor je lichaam en geest.

Dus gooi je wierook en geurkaarsen de deur uit en gebruik een natuurlijke olie die goed zijn voor je Body&Mind&Soul!

 

Hartegroet,

 

 

 

 

Bron: Goudenhorizon.nl

Translate »
Scroll Up