Massage en essentiële oliën ter ondersteuning.

Je kan je basis massageolie aanvullen met een paar druppels essentiële oliën die op dat moment nodig zijn om een klacht extra ondersteuning te geven tijdens de massagebehandeling. De combinatie van de massagebehandeling en de essentiële oliën, is de combinatie die mooi samenwerkt. Het ondersteunt lichaam en geest te helen, te ontspannen en te verkwikken. Het sympathische en parasympathische zenuwstelsel wordt weer in balans gebracht (homeostase) zo wordt het zelf helende vermogen bevorderd. De krachtige werking van pure essentiële oliën dringen diep door waar nodig en geven verlichting en een helende werking op het lichaam.  Brengt lichaam en geest in balans, geeft een diepere ontspanning door de heerlijke geuren waar men altijd op reageert alsof ze een dagje Spa hebben gehad. Ook kunnen de essentiële oliën de werking van de massage verlengen of weer oproepen als de cliënten thuis of waar dan ook de gebruikte geur opnieuw ruiken.

 • De essentiële oliën zijn 100% puur en de plant extracten zijn biologisch geteeld. Er zijn geen toevoegingen.
 • De oliën worden direct in het lichaam opgenomen, dringen diep in het weefsel en in de cellen door en doen hun helende werking.
 • Binnen 20 minuten is het in je bloedbaan opgenomen

Essentiële oliën hebben verschillende therapeutische eigenschappen

 • Ondersteunt welzijn en een gezond functionerend autonoom zenuwstelsel
 • Spier- en gewricht-verzorgend
 • Werkt door op de meridianen (energiebanen) en viscerale drukpunten (organen)
 • Diepere ontspanning in de spieren, laat bloed beter stromen
 • Lymfevatensysteem activerend.
 • Ontgiftend
 • Kan het lichaam en geest totaal tot rust te brengen. Doordat het dieper ontspant brengt het ook meer in evenwicht.
 • Combineert Oosterse en Westerse geneeswijzen
 • Door de diepe ontspanning, verminderd pijn
 • Helpt o.a. bij stress, depressieve klachten, negatieve emoties, angst verdriet, kwaadheid, frustratie, pijn klachten en chronische pijn.
 • Ondersteunt om emoties in balans te brengen.
 • Bacteriën verdrijvend
 • Geeft energie, motivatie, moed, beter humeur, libido en mentale helderheid.
 • Ondersteuning burn-out, verminderde weerstand, vermoeidheid, overgevoeligheid (HSP).
 • Helpt je gronden, immuunsysteem te ondersteunen en de homeostase (zelf genezend vermogen van het lichaam) te stimuleren.
 • Inclusief huidverzorging, verbeterd de conditie van de huid
 • Gezonde spijsvertering,
 • Vermoeide spieren, gevoelige gewrichten en andere lichamelijke ongemakken.
 • Betere ademhaling

Na de massage ben je gegrond, is je stress verminderd, je natuurlijke weerstand tegen bacteriën toegenomen en je zelf genezend vermogen gestimuleerd. Daarnaast hebben de oliën een sterke emotionele ondersteunende werking. Zo helpen ze onder andere angsten verminderen, slapeloosheid bestrijden, communicatie verbeteren, tevredenheid en geluk bevorderen.

De praktijk ruimte kan je door middel van een diffuser vullen met sfeerverhogend en ontspannende aroma van etherische oliën. Hierdoor zal de cliënt ook gemakkelijker kunnen ontspannen, zeker wanneer er voor een olie met een ontspannende werking wordt gekozen.

TIP:

Ook bij massage worden de etherische oliën verdund gebruikt. Om te masseren moeten deze gemengd worden met een zogenaamde basis-olie, bijv. kokosolie of amandel olie.

Voor een ontspannende massage is 60 druppels etherische olie voldoende voor 100 ml. basis-olie.

Uitzonderingen daarop zijn:
Lavendel: Dit is een zeer zachte olie. Het kan dus probleemloos onverdund gebruikt worden als EHBO-middel.
Wintergreen bij reumatische aandoeningen
Pepermunt bij hoofdpijn

Een kleine greep van oliën die je kan gebruiken. Er is namelijk zoveel mogelijk en ook vooral om oliën met elkaar te combineren. Hier kom ik in een later artikel op terug met aantal voorbeelden.

Balance (Dit is een samengestelde olie).

Fysiek: Deze olie ondersteunt verschillende fysiologische systemen in het lichaam. Het helpt onder andere tegen rugpijn, verwarring, angst, verdriet, stemmingswisselingen, evenwicht.

Emotioneel: De zachte energie van Balance helpt om te gronden. De olie is ideaal om hyperactiviteit te kalmeren en je opnieuw te verbinden met je eigen wortels. Het activeert de verbinding met de onderste chakra’s, belangrijk wanneer het dagelijks leven een voortdurend appel doet op je bovenste chakra’s.
Balance helpt mensen bij wie vluchten in dissociatie een tweede natuur is geworden om weer in contact met hun lichaam te komen en te voelen. Deze mensen kunnen vermijdend gedrag vertonen als het gaat om relaties en werk. Door deze olie blijf je gefocust.

Ingrediënten van de Balance zijn: spar, ho-hout, blauw boerenwormkruid, wierook (frankincense) en Duitse kamille.

Lavendel. (Dit is een enkelvoudige olie).
Fysiek: Lavendel heeft vele kwaliteiten. Het is pijnstillend, een antidepressivum, krampstillend, schimmelwerkend, ontstekkingswerend, goed tegen beten/steken, koorts, hooikoorts, tandenknarsen, teken, enzovoort. Wordt ook gebruikt bij reumatische artritus.

Emotioneel: Lavendel kalmeert en werkt rustgevend. De olie helpt bij open communicatie. Vooral voor mensen die geblokkeerd zijn in hun keelchakra. Het kalmeert de spanningen om ware gedachten en gevoelens te uiten. Zo wordt datgene dat wordt geuit verbonden met hart en ziel. Bijvoorbeeld bij het gevoel niet geliefd te zijn, onbelangrijk te zijn, niet gehoord te worden. Lavendel moedigt aan om eerlijk te zijn en te spreken zodat innerlijke vrijheid wordt bereikt.

Melaleuca (Tea Tree).
Fysiek: De belangrijkste eigenschap is de anti infectie kwaliteit van deze olie. Daardoor kan hij gebruikt worden tegen bv. schimmels, eczeem, waterwratjes, verkoudheid, griep, infecties, keelpijn, verwondingen, vaginale infecties e.d. Hij bevordert verder de spijsvertering en is weefsel versterkend.

Emotioneel: Is goed tegen negatieve gevoelens en bij negatieve relaties en bij het gevoel energie te verliezen. Melaleuca helpt om je te verbinden met mensen op een respectvolle manier. Het helpt je eigen verantwoordelijkheid te zien in relaties en gaat zelfverwijt tegen. Helpt je op een positieve manier op te komen voor jezelf. En tot slot helpt het om je niet langer verantwoordelijk te voelen voor de problemen van een ander.

Wintergreen

Fysiek: Bij reumatische pijn, botpijn, botuitwas, kraakbeen, roos, frozen shoulder, gewrichtspijn, spierontwikkeling, spierspanning, pijn.  Antiseptisch, , stimulerend voor de doorbloeding. Olie voor sporters (spieren). Drainage en reiniging van lymfestelsel. Heeft een cortisone achtige werking in het lichaam ( door methylsalicylaat)

Emotioneel: Bij geestelijke traagheid en verstarring. Als uit gemakzucht of onwetendheid talloze vooroordelen bestaan en de mens de bereidheid heeft verloren om objectief situaties en meningen op zich te laten inwerken, geeft wintergreen de kans zijn ‘gewoonte denken’ en – voelen op te geven.

On guard (Dit is een samengestelde olie).

Fysiek: De oliën in deze blend, zijn onderzocht op hun sterk vermogen om bacteriën, schimmels en virussen te doden. De olie werkt antibacterieel, tegen chronische vermoeidheid, reinigend, bij koortsblaasjes, bij schimmels, keelpijn, verkoudheid, vermoeidheid en is een krachtig ontsmettingsmiddel. De olie wordt ook gebruikt in sommige universitaire ziekenhuizen tegen bacteriën.

Emotioneel: De olie beschermt ook tegen energetische parasieten, dominante personen of negatieve invloeden of energieën. Het ondersteunt/versterkt je innerlijk Zelf waardoor je goed grenzen kan aangeven. Je leert NEE zeggen en bezwijkt ook niet meer onder groepsdruk. Het helpt je om je onafhankelijk op te stellen.

Ingrediënten van deze blend zijn: sinaasappel, kruidnagel, kaneelschors, eucalyptus, rozemarijn.

Aroma Touch (samengestelde olie).
Fysiek: De oliën in deze blend zijn geselecteerd op hun ontspannende en kalmerende eigenschappen. Ze helpen tegen spierpijnen, angsten, spanningen. De doorbloeding wordt verbeterd en afvalstoffen opgeruimd. De olie werkt tegen hoofdpijnen, migraine en verlicht de ademhaling en werkt ontstekingsremmend op het zachte weefsel. Heerlijke olie om mee te masseren.

Emotioneel: De olie helpt om te kalmeren, te relaxen en psychische spanningen los te laten. Helpt om het hart te openen en zowel het lichaam als de geest flexibel te houden. De olie ondersteunt in tijden van verdriet en zorgen. Vooral in momenten van hoge stress geeft deze olie ontspanning en harmonie.

Ingrediënten: Basilicum, Grapefruit, Cipres, Marjolein, Lavendel, Pepermunt.

Deepblue (samengestelde olie)
Fysiek: Deze olie werkt vooral ontstekingsremmend, verzachtend en pijnstillend, werkt op spieren en gewrichten, verbetert doorbloeding, sportblessures, reumatische klachten (artritus), spanningshoofdpijn, kneuzingen, rugpijn en fibromyalgie (niet gebruiken bij bloedverdunner warfarine).

Emotioneel: Deze olie wordt vooral gebruikt bij psychische pijn. Geeft kracht om emotionele wonden op te ruimen zodat er ruimte ontstaat voor transformatie en heling. Deze olie helpt om meer de observator te worden van de pijn in plaats dat er een identificatie met de pijn plaatsvindt. Helpt om het hoofd erbij en koel te houden. Helpt om de pijn te accepteren en deze te zien als een leraar in plaats ertegen te vechten. Het houdt het hoofd koel.

Ingrediënten: Wintergroen, Kamfer, Pepermunt, blauw boerenwormkruid, Duitse kamille, helichrysum, osmanthus.

Wilde Sinaasappel (enkelvoudige olie)
Fysiek: Deze enkelvoudige olie helpt vooral bij slapeloosheid, trage spijsvertering, angsten, hartkloppingen, menopauze, zenuwachtigheid, teruggetrokkenheid. Bij maagpijn, diarree, griep of spierpijn.

Emotioneel. Deze olie staat voor overvloed, creativiteit, wekt gevoelens van geluk op, goed tegen angsten, wordt gebruikt bij doorslapen (bij inslapen gebruik lavendel), en is opbeurend. Geeft psychische energie, helpt alle zware gedachten los te laten. Herinnert de ziel aan de eenvoud. Helpt los te laten wat je al zolang vasthoudt. Niemand hoeft angst te hebben. Wild Orange helpt om je authentieke zelf te leven. Deze olie verbindt je weer met je innerlijk kind zodat je weer gaat delen, spelen, relaxen, genieten, lachen en speels bent.

Pepermunt (enkelvoudige olie)
Fysiek: Deze enkelvoudige olie heeft vele kwaliteiten! Eeuwenlang werd pepermunt al gebruikt bij spijsverteringsproblemen, frisse adem, bij reisziekte, braken of vermoeidheid, kiespijn en om het lichaam af te koelen bij hete dagen. Daarnaast werkt het pijnstillend, antibacterieel, ontstekingsremmend, verkwikkend. Werkt tegen hoofdpijn, hernia, griep, bacteriën, flauwvallen, migraine, braken e.d.

Emotioneel: Pepermunt brengt vreugde in het hart en de ziel. Kan dus gebruikt worden in tijden van verdriet, depressie, pessimisme. Het helpt om optimistisch te zijn. Het herstelt het lichaam de geest en de ziel en herinnert eraan dat het leven fijn kan zijn. Helpt bij kort verdriet. Bij het gebruik van pepermunt is het leven makkelijker. Door gebruik blijf je je emoties te boven. Pepermunt mag maar kort worden gebruikt omdat het anders emotionele groei kan verhinderen.

Juniper Berry (jeneverbes)

Fysiek: behandeling van reuma en artritis (in- en uitwendig).  Desinfecterend op de urinewegen bij blaasontsteking. Reinigt en ontgift.

Emotioneel: Het jeneverbestype heeft moeite met afscheid nemen van mensen die veel voor hem betekend hebben in het leven. Wanneer hij zich van zijn negatieve ervaringen kan losweken, zal hij eerst de vreugde en het geluk gaan proeven die soms in kleine dingen verborgen zitten. Zorgt voor de opruiming van opgehoopte negatieve energieën, vooral als die opeenhoping ontstaan is door contact met mensen met wie men zich op geen enkele manier verwant voelt. Het is heel goed mogelijk jezelf te reinigen als er niemand in de buurt is die dat voor jou kan doen. Doe eenvoudigweg jeneverbesolie op beide handen en strijk daarmee over elk deel van je lichaam dat je maar kunt bereiken en laat ook je handen op enige afstand van je lichaam door je aura gaan. Jeneverbes kan ook gebruikt worden om kamers en gebouwen te zuiveren van ongewenste energie.

Black Pepper (zwarte peper)

Fysiek: Kan zuurstoftoevoer in cellen doen toenemen. Endocriene systeem stimuleren, doet energie toenemen en ondersteund bij artritis. Bron van antioxidanten. Gezonde bloedsomloop.

Emotioneel: Peper is troostend en stimulerend. Bij gebrek aan energie en lusteloosheid verleent peperolie goede diensten.  Werkt goed bij depressieve gevoelens. Zij brengt de geblokkeerde energie weer in beweging, maar is niet direct geschikt voor het tere gemoed. De olie helpt blokkades opheffen die de energiestromen tussen de chakra’s onderling beletten, in het bijzonder die tussen de zonnevlecht en de hartchakra.

Extra info
Alleen lavendel olie en tea tree olie kan je rechtstreeks op de huid aanbrengen. De andere oliën moeten worden vermengd  met bijvoorbeeld een draagolie, neutrale crème of melk. Ook kunnen de oliën onderling gemengd worden om de werkingen te versterken of om elkaar aan te vullen. Hiervoor dient wel eerst informatie over ingewonnen te worden, aangezien niet alle oliën met elkaar gemengd mogen worden.

Vergeet de Forgive, Console, Cheer, Passion, Motivate, Peace, Rose, Neroli, Jasmine oliën niet, deze oliën ondersteunen emotioneel: rouwverwerking, verminderd stress, werken  rustgevend en kalmerend, uplifting moods, bevordert en kunnen ook in diffuser gebruikt worden. Uit de praktijk hoor ik zoveel mooie verhalen terug, dat clienten die ook graag mee naar huis nemen en grote ondersteuning ervaren in de tijd die tussen de behandelingen liggen.

 

Gebruik van etherische olie in het dagelijks leven is zeer heilzaam voor lichaam en geest!

Mocht je nog  ervaringen tips hebben uit de praktijk, deel ze dan gerust met ons hieronder in de comments.

Als je vragen hebt, stuur ons dan een mailtje.

Liefs,

 

Waarschuwing
Aan deze opsomming van kwaliteiten van de oliën kunnen geen rechten worden ontleend. De oliën vervangen nooit een bezoek aan een arts. Ook in emotioneel opzicht zijn zij niet bedoeld gevoelens weg te poetsen zonder deze te transformeren. De oliën werken alleen ondersteunend.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll Up