Essentiële oliën voor zwangerschap, bevalling en de baby.

Aromatherapie biedt een 100% natuurlijke remedie bij zwangerschapskwaaltjes en kan een geweldige ondersteuning zijn bij alle veranderingen.  Als je aromatherapie wilt gebruiken, zorg dan dat je in ieder geval altijd 100% natuurzuivere etherische olie hebt. De olie wordt gewonnen uit verschillende delen van een plant en hebben een positieve werking op lichaam en geest. Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Het is belangrijk voor de zwangere vrouw om een nieuw balans te zoeken, meer rust in je leven in te bouwen en goed voor jezelf te zorgen. Alles wat jij doet en voelt, voelt je kindje ook. In het oude India werden zwangere vrouwen geïsoleerd van alle wereldse problemen en werden zij verwend in een kleurrijke en geurige omgeving en regelmatig gemasseerd met heerlijke kruiden oliën. Zo bleven moeder en kind in een optimale conditie.

De meningen over het gebruik van essentiële oliën tijdens zwangerschap zijn heel verschillend. Sommige mensen zeggen dat essentiële oliën tijdens de zwangerschap niet gebruikt mogen worden en sommige mensen zeggen dat je alle essentiële oliën veilig kunt gebruiken vanaf de dag van conceptie tot en met de bevalling. Het verschil van mening heeft te maken met de gevoeligheid van de zwangere vrouw, type essentiële olie, percentage van essentiële olie en de toepassing. Enige kennis van aromatherapie is belangrijk om veilig te werken met essentiële oliën bij zwangere vrouwen. Sommige essentiële oliën met veel ketonen kunnen abortief werken. Uit onderzoek is gebleken dat het dan gaat om een grote hoeveelheid essentiële olie bij inwendig gebruik. Om op een veilige manier met aromatherapie te werken worden alleen de zachte en ontspannende oliën ingezet. Hierbij is het belangrijk om niet alleen naar de klacht te kijken maar ook naar de zwangere vrouw.

Etherische oliën goed toegepast en met de nodige zorg hebben ze zeker hun plaatsje verdient in de huisapotheek van de zwangere vrouw. Volg je instinct en gevoel, tijdens je zwangerschap heb je een sterk ontwikkelde geurzin en daar kan je volledig op vertrouwen. Een geur die je ziek maakt of een misselijk gevoel geeft kun je beter volledig mijden. Inwendig gebruik van etherische olie tijdens de zwangerschap en borstvoeding periode wordt afgeraden.

Gebruik ook nooit een olie direct op de huid, altijd mixen met een draagolie! Je kan ook geen druppels in het bad doen, want de olie blijft op de oppervlakte liggen ook dat mixen met een draagolie. Tijdens de zwangerschap is de algemene aanbeveling: 1 druppel essentiële olie te mengen met 1 theelepel draagolie

De eerste drie maanden van de zwangerschap is het goed om echt heel voorzichtig aan te doen met welke olie je gebruikt, het embryo is in de eerste drie tot vier maanden bijzonder gevoelig en reageert op alle mogelijke storingen.

Aromatherapie kun je op verschillende wijzen toepassen:

Diffuser tijdens een loungemomentje, al heb ik de diffuser continue aan in mijn huis en tijdens je bevalling is dit een hele fijne manier van aromatherapie.
Inhaleren: ruiken direct vanuit het flesje of een druppel in je hand, je beide handen inwrijven, een kommetje van je handen maken en dan paar maal die inhaleren.

Bad: Laat je bad lekker vollopen en meng je water met een olie naar keuze. Voordeel is dat de olie op deze manier je huid ook nog lekker verzorgt en voedt.
Massage: Ga ontspannen liggen, steek wat kaarsen aan en laat je partner je eens lekker verwennen. Welke olie je kiest is aan jou, maar een ontspannen gevoel is gegarandeerd. Let er op dat je de olie eerst mengt met massageolie.

De zachte oliën die zonder problemen gebruikt kunnen worden:

Sandelhout, Oranjebloesem, Mandarijn, Citroen, Geranium, Sinaasappel (Wild Orange), Bergamot, Grapefruit, Lavendel, Eucalyptus, Neroli, Den, Rozenhout, Kamille, Wierook (Frankinsence), Mirte, Patchouli, Vetiver, Petitgrain, Vanille, Melisse.

Oliën die beperkt gebruikt mogen worden vanaf 4 maanden:

Roos, Jasmijn, Ylang-Ylang, Pepermunt, Rozemarijn, Venkelzoet, zoete Marjolein,  Engelwortel.

Gebruik deze oliën de eerste 4 maanden niet. Tijdens de rest van de zwangerschap voorzichtig in kleine hoeveelheden en sterk verdund: 2 druppels op 20 ml draagolie voor massage of bad.

Maak geen of spaarzaam gebruik van essentiële oliën die een te heftige prikkel geven en waar ketonen inzitten:

Deze oliën moeten ten alle tijden vermeden worden tijdens de zwangerschap omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de moeder en het ongeboren kind. Dit geld trouwens voor alle menstruatie bevorderende oliën bij vrouwen die een verleden hebben van miskraam en/of vroeggeboorte. Indien je twijfels hebt contacteer steeds een aromatherapeut.

Salie, Ceder, Lemongrass, Basilicum,  Scharlei (Clary Sage), Kruidnagel, Tijm, Bonenkruid, Mirre, Oregano, Tijm, Rozemarijn, Berk, Wintergreen, Jeneverbes, Kaneel, Kamfer, Marjolein,

 

Gebruik van bepaalde oliën tijdens de zwangerschap:

Ontspannen, kalmerend: Lavendel & Kamille

Angsten, spanning, slapeloosheid: Neroli, Roos. (Roos: 1 klein druppeltje is al voldoende. Het opent je hart. Diepe angsten kunnen naar de oppervlakte komen).

Stemming uplifting: Lime & Lemon.

Maagzuur: Breathe, de Breathe is hier goed voor, deze wordt ook ter bevordering van ons ademhalingssysteem ingezet. Met een beetje kokosolie op de borst aanbrengen helpt dus voor beiden!Maagzuur: Neem 1-2 druppels DigestZen in. Meng de druppels in een beetje water of als je dit niet lekker vindt kun je kiezen voor de softgels van DigestZen. Je kunt de olie ook onder de voeten aanbrengen, ook hier wordt het prima opgenomen door het lichaam.

Ochtendmisselijkheid: Ginger & Lemon of DigestZen: (Samengestelde essentiële olie ter ondersteuning van het spijsverteringssysteem).

Ginger (aanbrengen, ruiken en innemen), Pepermunt (aanbrengen en inhaleren), Digestzen (aanbrengen): verdun de olie zoals geadviseerd met een draagolie en breng 1-3 druppels aan op oren, langs de kaak en op reflexpunten op de voeten (in het Modern Essentials boek of app staat hier meer uitleg over).

Spijsvertering: De Digestzen is zeer rustgevend voor je spijsvertering. Je kunt deze olie innemen of aanbrengen op je buik. Lavendel, Roman Chamomile, Wild Orange kunnen ook ingezet worden bij klachten met de spijsvertering. De oliën kunnen verdunt aangebracht worden.

Stemmingswisselingen: Wanneer je de neiging hebt wat somber te zijn of je druk te maken over alles wat er komen gaat kun je een diffuser gebruiken en met bijvoorbeeld Wild Orange, Citrus Bliss of Grapefruit. Er zijn ontzettend veel andere oliën die veilig te gebruiken zijn en iets moois doen voor je stemming. Zo is de Serenity kalmerend en haalt Balance je meer uit je hoofd wanneer je erg piekert, deze oliën zijn ook goed te gebruiken voor het slapen gaan. De emotie kit is een aanrader voor tijdens de zwangerschap, bevalling en de eerste periode als jong gezin.

Rugklachten: Wanneer je veel last hebt van je rug of nek kun je veilig Lavendel, kamille en sandelhout gebruiken. (zie recept hieronder)
Slecht slapen: Lavendel, Roman Chamomile, Serenity. Gebruik deze olie onder de voeten, achterkant van je nek en borst om je lichaam te helpen om meer te ontspannen. Je kunt de olie verdunt met water in een spray doen en gebruiken als “slaap spray” op je beddengoed en kussen voor je gaat slapen. De diffuser op de slaapkamer kan ook heel fijn zijn omdat je meerdere uren die olie zult ruiken, dit terwijl jij natuurlijk al heerlijk ligt te slapen.

Striae: Je kunt deze oliën vanaf de 5e maand verdund in Shea Butter masseren op je buik, borsten en bovenarmen. Dit om de huid elastisch te maken en te voeden. Lavendel, Mandarijn, Neroli, Ylang YlangCeder, Geranium, Jasmijn, Rozenhout.

Spataderen: Cipres, Citroen, Geranium (zie recept hieronder) .

Onrustige benen: Wanneer je last hebt van onrustige benen kun je de Lemongrass of de AromaTouch inzetten.

Oedeem: Geranium, Lavendel, Citroen (zie recept hieronder)
Algehele weerstand: Smeer On Guard dagelijks onder je voeten voor een boost voor je immuunsysteem.
Vroege weeën: Verdun Lavendel met een draagolie en smeer dit op de buik wanneer het nodig is. Uiteraard kun je deze olie ook inhaleren, dit zorgt voor meer ontspanning. Inhaleren kun je doen door de olie die je in je hand hebt te inhaleren, maak hiervoor een kommetje van je handen. De diffuser kun je hier ook voor inzetten.

Krampen in de benen: AromaTouch is fantastisch voor af en toe krampen in de benen tijdens de zwangerschap en ook voor het ondersteunen van laag liggende ligamenten en de heupzenuw.

Kalmerend en focus op de geboorte:  Balance heerlijke olie voor algemeen welzijn en kalmte en die helpt aarden. Het is ook fantastisch om te verspreiden met Wild Orange om te helpen kalmeren en gefocust te blijven op je perfecte geboorte.

Oliën tijdens de bevalling:

In de diffuser, inhaleren van essentiële olie kan ontspannen geven waardoor de bevalling minder pijnlijk kan zijn omdat het je lichaam meer tot rust brengt en in balans. Oliën: Lavendel, of de samengestelde mood-olie ‘Serenity’ of ‘Balance’ zijn goed op hun plaats.

Voor de bevalling zijn er ook veel mogelijkheden tot ondersteuning:

Om een knip te voorkomen, smeer je Lavendel-olie met extra virgin olijfolie op het perineum (dus de plek achter de schaamlippen, waar de baby door gaat).

Clary Sage kan helpen bij weeënzwakte*. Elk half uur aanbrengen met wat kokosolie op de buik en aan de binnenkant van de enkels.

Soms moet de baby gedraaid, daar kan Peppermint of Myrr ondersteunend bij zijn.
De Clary Sage in combinatie met de Geranium komt goed van pas om op het moment van de bevalling te gebruiken om het perineum soepel te maken, met wat olijfolie elk uur aanbrengen en masseren. Clary sage zal ook helpen om de ontsluiting wat te bespoedigen.

Whisper (de samengestelde olie voor vrouwen) ook! Inhaleren of gewoon als parfum dragen.

Jasmijn: doe een paar druppels van deze olie in je bad en de geur zorgt voor de nodige ontspanning. Ook bereidt Jasmijn de baarmoeder voor op de bevalling*.

Lavendel: Ontspant de moeder en maakt de weeën sterker.  Als je veel moet transpireren doe je ook wat Lavender op een natte washand.

Basil: is een olie die de pijn kan verzachten tijdens de bevalling. 2 druppels Vermengd met 2 theelepels kokosolie op de buik en de slapen aanbrengen. Helpt om de pijnzenuwen meer te ontspannen.

Rozemarijn: Geeft vertrouwen en krachtAls de moeder wat slaperig wordt tijdens de bevalling net voor pushing part.

Clary SageWanneer je weeën zijn begonnen, maakt het ze nog effectiever. Het ontspant je mind, lichaam en spieren. Helpt bij het uitdrijven van de placenta.

MirreVersneld de bevalling, opent de baarmoederhals.

Roos: opent je hart, angsten kunnen naar boven komen en belemmeringen wegnemenPepermunt: om in een basisolie op je onderrug en heupen te smeren, verlicht te pijn. Ook na de bevalling te gebruiken als het pijnlijk is om te plassen, een druppeltje in het toilet doen.

Je kunt een sprayflesje kopen en van de gekozen etherische oliën een druppel in doen, mengen met een klein lepeltje melk (om het op te lossen) en dan kun je tijdens de bevalling op het kussen, gezicht, kamer of overal waar gewenst sprayen. Er zijn erg positieve verhalen gekend over het gebruik van deze kruiden tijdens de bevalling.

Hulp bij de eerste babytijd.

Als de baby geboren is kan je Frankincense verdund met zoete amandel olie op de fontanel aanbrengen, om de schok op aarde te komen wat te verzachten en het baby’tje een warm welkom te geven. Als je dit niet hebt doe je wat verdunde Lavendel op de voetzooltjes.

Lavendel is geweldig om in het begin op baby’s voeten met gefractioneerde kokosolie te worden aangebracht, wanneer baby’s soms hun nacht en dagen door elkaar halen. Lavendel kan ook koliekpijn en andere pijn verzachten. En baby-acne verminderen. Door het te smeren! Altijd verdunnen met kokosolie.

Een andere goede olie om in huis te hebben is Roman Chamomille, voor diaree en darmprobleempjes. En huilen… Maar ook erg goed bij tandpijn wat later in baby’s levensjaar.

Digestzen en Geranium helpt ook tegen geelzucht.

Frankincense op de navelstomp helpt dit sneller te genezen.

Melaleuca verdund met Lavender en vit E olie en knoflookolie is een goed recept voor spruw.
Melaleuca is perfect voor af en toe een droge huid soms aangeduid als cradle cap. Een druppel Melaleuca met 2 eetlepels gefractioneerde kokosolie voorzichtig ingewreven in het haar van de baby zal helpen kalmeren en een gezonde hoofdhuid ondersteunen.

De billetjes houd je mooi door Melaleuca of Lavender of Lemon te verdunnen met kokosolie en na elke luierwisseling te smeren. Ook Roman Chamomille werkt goed of Balance.

Immuunsysteem: On Guard is een geweldige olie om de hele tijd door te diffunderen, vooral voor baby’s in de winter om het immuunsysteem van het hele gezin te ondersteunen, net als alle bezoekers die je hebt.

Wild Orange is fantastisch om te verspreiden vooral op dag vier. Tegen die tijd ben je thuis uit het ziekenhuis, misschien moet je partner weer aan het werk, is er melk binnengekomen, is het leven van iedereen weer normaal geworden, behalve dat van jou en is het super gemakkelijk om je overweldigd te voelen. Het geluk van Wild Orange komt op dag vier te hulp … vertrouw me hierop.

Mandarijn heeft een lief en opgewekt karakter en geeft blije baby’s.

Balance is een fantastische olie om op baby’s voeten aan te brengen om je baby in lijn te brengen en te aarden tot buiten de baarmoeder. Het helpt om baby in balans te brengen met zijn nieuwe omgeving.

Borstvoeding

Om de borstvoeding op gang te helpen kan je met Clary Sage en kokosolie masseren!

Lavendel gebruik je ook bij borstvoedingsproblemen. Zere tepels insmeren met Lavender en kokosolie. Maar ook voor borstontstekingen kan Lavender uitkomst bieden in combinatie met Geranium. Hiertoe maak je een koud of warm compres, (wat beter voelt) en gebruik je 2 druppels Lavender en 1 druppel Geranium in 3 koppen water. Dit kan je een aantal keer per dag herhalen. Een andere optie hiervoor is de Samengestelde olie met citrusoliën en vanille: ‘Citrus Bliss’, hiervan kan je een massage olie maken samen met Lavender. Elk 3 druppels in een eetlepel kokosolie en 2 x per dag borsten en onderarmen! mee insmeren.

Blije mama en baby

De moodmanagement serie is heel fijn en goed voor vader, moeder (en kind) om te gebruiken na de bevalling! In de diffuser, maar ook onder de voeten. Bij de baby altijd verdunnen! Serenity voor meer rust en vrede bij vermoeidheid en voor een goede nachtrust. Citrus Bliss voor een blij en opgeruimd gevoel. Balance voor rust en meer relaxed zijn. En de samengestelde gemoedsolie: ‘Elevation‘ voor postnatale depressie en ter voorkoming daarvan. (Clary Sage helpt daar ook voor.)

*Van alle oliën heb je maar 1 druppel van nodig om de heilzame werkkring te ervaren! In een flesje van 15ml zitten 250 druppels, flesje van 9ml – 150 druppels en flesje van 5ml  – 85 druppels!

 

Tips & Recepten

Striae

50 ml jojoba olie
50 ml rozenbottelolie
15 druppels mandarijnolie of lavendelolie
5 druppels neroli olie

 

 

Spataderen

100 ml amandel of jojoba olie
5 druppels cipresolie
10 druppels citroenolie
10 druppels geraniumolie

Oedeem

100 ml jojoba olie
10 druppel geraniumolie
10 druppels lavendelolie
10 druppels citroenolieolie

Tip: Doe 3 druppels Lavender in wat kokosolie en behandel je benen voor 10 dagen vanaf de enkels naar het hart strijken, niet op de buik, maar wel nog extra op het hart aanbrengen. Dit kan ook met de Lemon of de Wild orange olie.

Rugpijn

Veel aanstaande moeders hebben last van lage rugpijnen omdat het extra gewicht van de baby een belasting is voor de rug. De kromming van de rug verandert ook een beetje tijdens de zwangerschap. Massage, maar ook aromatische baden kunnen veel verlichting brengen. De partner van de zwangere vrouw kan regelmatig de rug masseren met een verzachtende massage olie:

50 ml calendula maceraat
50 ml jojoba olie
15 druppels lavendelolie of kamille olie
10 druppels sandelhoutolie
Een goede ondersteuning is bijvoorbeeld ook een maandelijkse aromatische massage op een warmwaterkussen. Hierbij ligt de zwangere vrouw met haar rug op een speciaal ontworpen warmwaterkussen. De warmte van het kussen ontspant de spieren en het zenuwstelsel. Op het warmwaterkussen kan een deelmassage gegeven worden of een totale lichaamsmassage. Het resultaat van de warmte en het wiegende effect is zeer rustgevend.

Slaapproblemen

Tijdens de zwangerschap hebben veel aanstaande moeders moeite met de nacht. Het slapen gaat wat moeilijker met een dikke buik, maar ook spanningen en de hormonale veranderingen kunnen het slaapritme verstoren. Voor het slapen gaan een voetenbad met lavendel of roomse kamille of een andere rustgevende olie wil vaak helpen en ook een druppel olie op het kussen.

Opkikker, een nodige middagboost:

Een druppel of twee van Peppermint in de diffuser is een geweldige opkikker als je het gevoel hebt dat je de hele nacht op bent geweest en je gewoon wilt gaan slapen ‘s middags. Voeg 2-3 druppels Wild Orange toe voor een directe frisse lucht. Als je deze twee samen verspreidt, krijg je de middagboost die je soms nodig hebt om je de dag door te brengen.

Massage olie tijdens de bevalling:

Een massage tijdens de bevalling kan prettig zijn. Hierbij kan door de zwangere vrouw een keuze gemaakt worden uit de volgende massage oliën:

30 ml jojoba
2 druppels jasmijnolie
2 druppels nootmuskaatolie

30 ml jojoba olie
5 druppels scharlei olie
2 druppels nootmuskaatolie
2 druppels neroli olie

30 ml jojoba olie
2 druppels rozenolie
1 druppels wierookolie
1 druppel engelwortelolie
3 druppels mandarijnolie

Als je zwanger bent eet je bewust meer gezond en leef je gezonder. Ook ben je meer bewust van andere producten om te gebruiken en het liefst ook 100% natuurlijk. Je kan je parfum vervangen  door jouw favoriete essentieel olie te kiezen.  Smeer dit lekker achter je oor, in je nek en je zult heerlijk ruiken. Je kunt een kleine spray flacon aanschaffen en daar je favoriet in doen, zo heb je altijd je eigen parfum bij de hand die, afhankelijk van welke olie je gebruikt,  je ook voor je Body&Mind&Soul ondersteunt.

Bodylotion: In plaats van lotions kun je kiezen voor kokosolie (of een 100% natuurlijke crème/body butter) met een essentiële olie.

Hand-, body- en face wash: Dit kun je allemaal zelf maken met slecht een paar ingrediënten. Je koopt een basiszeep waar je zelf een olie en eventueel vitamine E aan toevoegt.

Luchtverfrisser: In plaats van commerciële luchtverfrissers of geurkaarsen kun je een diffuser met essentiële oliën in de kamer plaatsen.

Deze simpele natuurlijke oplossingen zijn zijn pure verwennerijen voor jou en je baby! dōTERRA komt binnenkort met speciale verzorgingslijn, 100% natuurproducten voor de baby! Wil je daarvan op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je kan ons ook volgen op Facebook ‘Crazy with Oils’ klik hier.

Wens je een prachtig mooie zwangerschap en kraamtijd toe!

Hartegroet,

 

*Voor aankopen van rond de 100 euro of meer of regelmatige aankopen van dōTERRA producten, is het voordeliger om op een andere manier te bestellen. Heb je nog vragen, mail of bel ons gerust, wij adviseren je graag! Wil je graag op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. 
Vragen: info@esmeraldahulsman.com

 

 

 

 

 

 

 

Bron: naturesgift.com 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll Up