Chakra’s en essentiële oliën.

Essentiële oliën om de chakra’s in balans te brengen.

Wat zijn Chakra’s.

Het woord chakra komt uit het oude Sanskriet en betekent letterlijk ‘wiel van licht’. De chakra kan je zien als een wielvormige draaikolk, waarin verschillende niveaus van bewustzijn elkaar kruisen. Ze liggen in de buurt van het centrale zenuwstelsel.

Er zijn zeven Chakra’s. De zeven hoofd chakra’s hebben hun plaats in die gebieden waar de zenuwknooppunten voorkomen. Van hieruit verdelen ze hun energie. Ze zijn de belangrijkste chakra’s in het systeem. Ze zijn allemaal belangrijk voor het welzijn van lichaam en geest en zijn de energiecentra van het lichaam waardoor de levenskracht stroomt. Samen zorgen ze er voor lichamelijke gezondheid, emotionele stabiliteit en geestelijke helderheid.

Het zijn de verbindingsstukken tussen het materiële lichaam, het astrale lichaam en het gebied van oorzaak en gevolg. Ze fungeren als geleiders: ze halen vitale energie uit de aarde, laten die door de lichamelijke laag circuleren en laten haar vrij als hoger bewustzijn. Zo wordt vitaliteit omgezet in bewustzijn, spiritualiteit en een dieper begrip van het universum. Deze energiecentra bevatten verschillende niveaus van bewustzijn, activiteit en energetische lading. De lagere chakra’s vallen in de categorie magnetische energie, terwijl de bovenste van nature elektrisch zijn. De drie laagste energiecentra, die zich onder het middenrif bevinden, staan bekend als de vrouwelijke chakra’s omdat ze voornamelijk ontvangen. Ze nemen energie op uit de aarde en de directe omgeving en verbinden ons met Moeder Aarde en de gebeurtenissen en eigenschappen die ons koppelen aan familie, stam en gemeenschap. De vier bovenste energiecentra staan bekend als de mannelijke chakra’s. Ze zijn primair bezig met het afgeven van energie in de vorm van liefde, communicatie, gezonde houdingen en innerlijke reflectie. Ze verbinden ons met de bron en worden actief zodra we spiritueel worden en tot liefde in staat zijn.
Hoe meer we ontwikkelen, worden we gezonder, waarbij we meer energie krijgen voor genezing, creativiteit en vreugde.

Voor een optimale balans tussen lichaam en geest zouden alle chakra’s open moeten staan. Dit is niet altijd het geval. Sommige chakra’s zijn overactief en sommige zijn weinig actief waardoor de energie stroom wordt onderbroken.

Levensbelevingen zoals stress, trauma en ziekte kunnen onevenwichtigheden in ons lichaam, geest en ziel veroorzaken. Deze ‘ziekte’ kan tijdelijk zijn, maar het kan ook aanhouden, misschien zelfs leiden tot chronische ziekte of de gebruikelijke patronen van negatief denken die onze levens beïnvloeden.

De chakra’s liggen in het energieveld, de aura. Zo resoneert elke chakra met een kleur, de zeven kleuren van de regenboog en het elektromagnetisch spectrum. Dergelijke energietrillingen vinden we terug in edelstenen, klanken, muziek, meditatie, yoga en is er verwantschap met specifiek essentiële oliën om de chakra’s te stimuleren of meer in balans te brengen.

Chakra kleuren zijn achtereenvolgens rood, oranje, geel, groen, lichtblauw, indigo en violet. De chakra’s liggen in het energieveld, de aura. Hieronder de zeven chakra’s en de aanbevolen oliën om de chakra’s meer in balans te krijgen.

 

WORTEL CHAKRA

De wortelchakra is de bron van alle activiteiten. Het centrum van de energieverzorging, verbonden met ons lichaam, van het organisme en de verbinding met de aarde, onze primaire behoeften en instincten.
Locatie: Basis van wervelkolom in stuitgebied.
Kleur: Rood
Element: Aarde
Emotie: Met jezelf in het reine komen. Alles aangaande overleving zoals financiële onafhankelijkheid, geld en voedsel. Ons gevoel van veiligheid. Zetelt de wil tot leven (Kundalini energie).
Werkt op: nieren, blaas, uitscheiding en reiniging, dikke darm, benen en botten.
De basis-chakra: Blokkades in deze chakra veroorzaken een daling van het libido, verhoogde vatbaarheid voor ziektes en bevorderen lusteloosheid. Een evenwichtige basis-chakra verhoogt uw welzijn en is in uw eigen belang en dat van anderen.
Chakra overactief: Een overactieve basis-chakra kan leiden tot egoïstisch en antisociaal gedrag. kun je bijzonder materialistisch en hebzuchtig zijn. Je hebt waarschijnlijk een obsessie voor je veilig te voelen en je houdt verandering tegen.

Charkra onderactief: Je angstig, nerveus en je onveiligheid voelen.
Aanbevolen essentiële oliën; Arbortivae, Basil,Cederwood, Cilantro, Patchouli, Pepermunt, Myrrh (Mirre), Eucalyptus, Vetiver, White Fir.
Essentiele olien blends: (zie Pinterest voor recepten): Gronding blend, Massage Blend, Protective Blend, Soothing Blend.

Cederhout (Cederwood): Werkt lustopwekkend. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.
Patchouli: Deze olie met rijpen en werkt eveneens lustopwekkend.
Pepermunt (Peppermint): Een verkoelende olie die de chakra stimuleert, gebruik deze niet tijdens de zwangerschap.
Vetiver: Is effectief bij premenstruele klachten.
Mirre (Myrrh): Verdrijft premenstruele klachten.
Eucalyptus: Verkoelt en verfrist de chakra.

 

SACRAAL CHAKRA

Vertegenwoordigt het centrum van vrij stomende emoties, begeerte, ons vermogen tot creëren, bron van scheppende kracht en seksuele energie. Vitaliteit, de standvastigheid en innerlijke zekerheid. Blokkades kunnen je zelfbeeld en libido verstoren. Kan leiden overgevoeligheid, negativiteit, schuldgevoelens.
Locatie: onderbuik, ongeveer twee duim onder de navel en twee duim in
Kleur: Oranje
Element: Water
Emotie: schuldgevoel, gevoel van overvloed, welzijn, plezier en seksualiteit
Werkt op: baarmoeder, blaas, nieren, onderbuik, geslachtsorganen, onderrug en heupen.
Chakra onderactief;  Als je geneigd bent om stijf, gesloten naar mensen en on-emotioneel te zijn.

Chakra overactief: Emotioneel type, emotioneel gehecht voelen aan mensen en je kunt erg seksueel zijn. Leidt tot manipulatief gedrag.
Aanbevolen olien: Cleansing Blend, Black Pepper, Cardamom, Citroen, Cinnamon, Cypress, Jasmijn, Myrrh (Mirre), Rose, Sandelhout, Vetiver, Rose, YlangYlang, Ceder, Melisse, Tangarine, Orange.
Essentiële oliën blends: (zie recepten op Pinterest): Cleansing Blend, Woemen’s Monthly blend, Women’s Blend.

Citroen (Lemon): Deze olie reinigt het heiligbeen-chakra.
Sandalwood Hawaiin (Sandelhout): Creëert een prettige sensuele stemming.
Roos (Rose): Heeft een opwekkende werking.
Jasmijn (Jasmine): Is stimulerend en sensueel, niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Wild Orange (Sinaasappel): Kalmeert en ontspant.

 

ZONNEVLECHT CHAKRA

Ons vermogen om te vertrouwen in onze eigen kracht, het vermogen om te manifesteren en de controle over ons leven. Is verbonden met je emotionele gedrag en in relatie tot andere mensen. Verwerking van vitale impulsen, stemmingen en gevoelens.
Locatie: precies boven je navel
Kleur: Geel
Element: Vuur
Emotie: eigenwaarde, zelfvertrouwen, in je eigen kracht staan, je grenzen bewaken. Ego, eerzucht, macht, emoties.
Werkt op: Spierstelsel en spijsvertering, milt ,lever, galblaas en het autonome zenuwstelsel.
Chakra onderactief: ben je geneigd naar passiviteit en besluiteloosheid, negatief zelfbeeld, emotionele problemen.. Je bent waarschijnlijk timide en krijgt niet wat je wilt. Voor te stimuleren is stoominhalatie beste methode, in de diffuser of druppel olie op een zakdoek.
Chakra overactief: ben je dominerend, egotistisch en vijandig gedrag. Bij overactief is massage geen goed idee. Neem dan een bad met olie, warm compres of een stoombad.
Aanbevolen oliën: Wintergreen, Bergamot, Cassia, Clove, Coriander, Fennel, Ginger, Grapefruit, Juniper berry, Roomse Kamille, Lavendel, Zwarte Peper, Sandelhout, Tijm, Kaneel.

Essentiële oliën blends: (zie recepten Pinterest.): Digestive Blend, Metabolic Blend, Topical Blend.

Kardemom (Cardamom): Gebruik je bij een spijsverteringprobleem.
Zwarte peper (Black Pepper): Is goed voor de spijsvertering en eetlustopwekkend,
Gember (Ginger): Bij spijsverteringsklachten, misselijkheid en gebrek aan eetlust.
Kamille (Chamomile Roman): Voor een rustige spijsvertering.
Roos (Rose): Bij misselijkheid.

 

HART CHAKRA

De hart-chakra is het centrum van evenwicht in uw lichaam. Het reguleert de bloedsomloop en is verbonden met de hand-chakra’s, dus ook met de tastzin. Ons vermogen om lief te hebben, onze relatie met onszelf en anderen.
Locatie: midden van de borst net boven het hart
Kleur: Groen
Element: Lucht
Emoties: liefde, vreugde en innerlijke vrede.
Werkt op: hart, longen, bloedsomloop, Thymus, regeling immuunsysteem, verwerking van gevoelens en liefde, ontwikkeling van eigenliefde en acceptatie, armen en handen
Chakra onderactief: ben je koel, zwaarmoedigheid, gebrek aan motivatie en afstandelijk. Oil; Geranium
Chakra overactief: kun je mensen met je liefde verstikken, en zou je liefde wel eens tamelijk zelfzuchtige redenen kunnen hebben. Impulsief gedrag. Oil; Melaleuca.
Aanbevolen oliën: Bergamot, Eucalyptus, Geranium, Lime, Lavendel, Marjoram, Rose, Thyme, Ylang Ylang, Peppermint,
Essentiële oliën blends: (zie recepten Pinterest.): Calming Blend, Joyfyl Blend, Repiratory Blend.

Marjolein (Marjoram): Stimuleert de chakra en verlicht stress en pijn.
Rozemarijn (Rosemary): Verdrijft lusteloosheid. Deze olie maakt ook uw geest en zintuigen helder.
Geranium: Brengt een hyperactief chakra weer in balans.
Lavendel (Lavender) : Brengt de chakra weer tot rust.
YlangYlang: Behandeld frustraties en opgekropte woede mijn zijn rustgevende effecten.

 

KEEL CHAKRA

Verbindt lichaam en geest. Verdeelt creatieve energie. Ons vermogen om te communiceren, ons zuiver uit te drukken, onze eigen unieke authentieke expressie uiten. Bron voor innerlijke wijsheid, rust en inspiratie.

Locatie: keel
Kleur: Blauw
Element: Geluid
Emoties: communicatie, zelf-expressie van gevoelens en de waarheid
Werkt op: schildklier, stem, slokdarm, luchtpijp, bronchiën en armen. Helpen je te aarden.
Chakra onderactief: ben je geneigd niet veel te spreken, en ben je waarschijnlijk introvert en verlegen. Niet de waarheid spreken kan deze chakra sluiten.  ongelukkig voelen. Gevoeliger voor keel-of ademhalingsklachten. Oil; Lavendel
Chakra overactief: negatief zelfbeeld, arrogantie, ben je geneigd teveel te spreken, gewoonlijk om mensen te domineren en op een afstand te houden. Je bent dan ook een slecht luisteraar. Oil; Oregano
Aanbevolen oliën: Bergamot, Eucalpytus, Frankincense, Venkel roomse Kamille, Myrrh (Mirre), Sandelhout, Tea Tree, Birch, Lavender, Oregano

Frankincense: Bij bronchitis en voor het zelfvertrouwen en spiritualiteit.
Mirre (Myrrh): Verzacht de keelpijn.
Eucalyptus: Ontsmettende olie bij verkoudheid en griep. Ook voor spirituele aarding.
Melaleuca (Tea tree): Geeft verlichting bij aandoeningen van de luchtwegen.studie en moeilijke gesprekken.

 

DERDE OOG CHAKRA

Ons vermogen om te concentreren/focussen op en de ‘bigger picture’ zien en onze eigen inzichten te begrijpen, voorbij alle filters van oordelen en conditionering. Intellect, intuïtie, het hoger zelf.
Locatie: voorhoofd tussen de ogen
Kleur: Indigo
Element: Licht
Emoties: intuïtie, fantasie, wijsheid en het vermogen om te denken en beslissingen. Rationeel denken. Meditatie en bezinning.
Werkt op: Ogen, hypofyse, kleine hersenen, zintuigen, zenuwstelsel.

Chakra onderactief: ben je niet goed in het voor jezelf denken, en zou je geneigd kunnen zijn om veel op autoriteiten te vertrouwen. Je kunt rigide zijn in je denken, en teveel op geloof vertrouwen. Je zou zelfs gemakkelijk in de war kunnen raken. Geestelijke vermoeidheid, depressie, pessimisme, cynisme. Oil; Clary Sage
Chakra overactief: zou je wel eens teveel in een fantasiewereld kunnen leven. In buitensporige gevallen zijn hallucinaties mogelijk. Waanideeën. Hoofdpijn, slapeloosheid of nachtmerries. Oil; Repellent Blend
Aanbevolen oliën; Basilicum, Citroen, Jasmijn, Lavendel, Melisse, Myrrh (Mirre), Pepermunt, Rosemarijn, Clary sage, Lemongrass
Essentiële oliën blends: (zie recepten Pinterest.): Anti-Aging Blend, Focus Blend, Reppellent Blend, Tension Blend.

Basilicum (Basil): Stimuleert de bijnieren, vermindert angst en depressies.
Rozemarijn (Rosemary): Werkt tegen geestelijke vermoeidheid en verlicht depressies.
Jeneverbes (Juniper Berry): Tegen spanning en stress.
Lavendel (Lavender): Helpt tegen migraine, hoofdpijn en slapeloosheid.
Kamille (Roman Chamomille): Verzacht nerveuze spanning en helpt tegen slapeloosheid.
Roos(Rose) en Geranium: Vermindert stress.

KRUINCHAKRA

De hoogste chakra vertegenwoordigt ons vermogen om volledig geestelijk worden aangesloten, Verkrijgen van inzichten en inspiratie. Centrum van het bewustzijn en bestuurt alle lichaamsprocessen aan.
Locatie: de top van het hoofd
Kleur: Paars
Element: Licht
Emoties: innerlijke en uiterlijke schoonheid, onze verbinding met het spirituele en pure gelukzaligheid, onze verbinding met onze leefwereld
Werkt op: centrale zenuwstelsel, hersenschors, hoger bewustzijn en de spiritualiteit .

Chakra onderactief: ben je niet bijzonder bewust van spiritualiteit. Je bent waarschijnlijk tamelijk rigide in je denken. Eenzaamheid en schuld, die zich uitmonden in een depressie. Oil; Melissa
Chakra overactief: Je zou verslaafd kunnen zijn aan spiritualiteit, en je zou je lichamelijke behoeften kunnen negeren. Egocentrisme, dominante houding of zelfs obsessief gedrag. Oil; Rosemary.
Aanbevolen oliën: Frankincense, Helichrysum, lavendel, Myrrh (Mirre), pepermunt, Lemon, Melissa, Roman Chamomile, Rosemary, Sandelwood,
Essentiële oliën blends: (zie recepten Pinterest): Detoxification Blend, Cellular Complex.

Grapefruit (Grapefruit): Vermindert stress en spanning.
Citroengras (Lemongrass): Verdrijft en kalmeert angst.
Limoen (Lemon): Deze olie is een typische hoofdtoon. Hij verdrijft negativiteit en een laag gevoel voor eigenwaarde.
Lavendel (Lavender): verdrijft spanningen, stress en depressies.
Roos (Rose): Vermindert stress.

 

Extra recepten voor heerlijke oliën blends te mixen met water voor in je diffuser, te combineren met (kokos) crème of andere draagolie. 

Wortel Chakra: 2 druppels van elk van Sandalwood , Patchouli en Cedarwood – een mooie, extreem aardende blend!

Sacraal Chakra: 1 druppel Ylang Ylang , 2 druppels Jasmijn en 3 druppels Mandarijn – een prachtige, bloemige en sensuele blend.

Zonnevlecht Chakra: 3 druppels Bergamot , 2 druppels Cypress en 1 druppel Gember of Cinnamon – een verwarmende en geruststellende mix.

Hart Charkra: 2 druppels van elk van Rose , Neroli of Wild Orange en Rosewood – een liefdevolle combinatie van troostende oliën – zoals een knuffel in een fles!

Keel Chakra: 3 druppels Wild Orange , 2 druppels Lime en 1 drop Chamomile – een creatieve blend om je te helpen!

Derde oog Chakra: 2 druppels Citroen , 3 druppels Lavendel en 1 druppel Rozemarijn – een stimulerend mengsel voor concentratie en intuïtie.

Kruin Chakra: 3 druppels Neroli  of Wild Orange, 2 druppels Geranium en 1 druppel Frankincense – een kalmerende, mind clearing, meditatieve blend.

 

Hartegroet,

 

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll Up